viernes, 6 de noviembre de 2009

Antecedents taurins a Catalunya

El toro és un element clàssic que forma part de les festes dels països mediterranis des de fa segles. Les celebracions amb participació de braus han anat evolucionant al llarg dels anys, segons els habituals factors externs.

A Catalunya hi ha constància documentada de la celebració de correbous i espectacles amb bous, des del segle XV.
Ripoll, Camprodon, Figueres, Vallfogona, Sant Andreu de Llavaneres, Vic, Tortosa, Cardona i Olot són només alguns dels pobles on se celebren, o s’han celebrat, festes amb braus.
Al contrari del que es pugi pensar, les curses de braus, tal com les entenem actualment, no són una tradició andalusa. De fet, abans que se celebressin a Andalusia, ja se’n celebraven espectacles amb bous braus al sud de França, a Catalunya i al País Basc. El paper de Catalunya i dels toreros catalans en l’evolució de l’art de la tauromàquia ha estat crucial. Moltes de les lleis i tradicions van ser creades aquí. Barcelona va ser, durant molts anys, la ciutat més important del taurí, i va arribar a mantenir, amb èxit, tres places a la vegada on es celebraven espectacles taurins setmanals, amb els millors toreros de l’època.

La historia de les places de braus a Barcelona comença el 1834
, amb la inauguració de la primera plaça de braus que hi va haver a Barcelona. Coneguda popularment com El Torín, va ser projectada per l’arquitecte Josep Fontserè. Estava situada al barri de la Barceloneta, va tancar les seves portes el 1923, després de gairebé un segle d’espectacles taurins continuats. La segona plaça que es va inaugurar a Barcelona és la de Las Arenas, que es va construir el 1900 seguint l’estil mudèjar, molt de moda en la construcció de les places de toros de l’època. El disseny era de l’arquitecte August Font i Carreras, tenia capacitat per a 14.900 espectadors. L’última cursa de braus s’hi va celebrar el 9 de juny de 1977. Van participar Jose Manuel “Dominguin”, Armillita Chico y Tomás Campuzano, el ramat era de Maria Antonia Laa. Las Arenas, pròximament serà un centre comercial.

El 1914 es va inaugurar La plaça de l’Esport
, la tercera plaça de Barcelona, finançada per l’empresa Milà i Camps (la família propietària de la Casa Milà del Passeig de Gràcia). Després d’algunes reformes, la plaça es va re-inaugurar dos anys més tard amb el nom de La Monumental. De La Monumental, ja ne’m parlat perquè es la nostre plaça i la única en la que encara es fan curses de braus a Barcelona. No solament Barcelona ha estat un centre taurí important, sinó que, a la província de Girona, nombrosos municipis també han tingut plaça de braus amb els seus espectacles, com per exemple Olot, Figueres, Lloret de Mar, Roses, Vidreres o Torroella de Montgrí.

o Este artículo aparece en la nueva web (www.vadebraus.eu), la primera plana web sobre els bous a Catalunya
.

gracias por visitar toroprensa.com

Blog de ideas de Pablo G. Mancha. (Copyleft) –año 2005/06/07/08–

Queda permitida la reproducción, distribución, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta bitácora, en cualquier forma o modalidad (Siempre y cuando se cite al autor)